Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Improbabilul imposibil s-a produs.

Confidentul Lee Sedol și alături de el toți cei ce acceptă realitatea doar după ce aceasta îi tăvălește în țărînă sînt în stare de șoc.

Profesionistul de top a fost doborît de mașină. Lee Sedol a pierdut prima partidă jucată contra programului AlphaGo.

Nu sînt unul dintre cei ce a discutat cu pasiune acest subiect, va înfrînge sau nu mașina pe om la Go? Încă de acum decenii cînd dilema a devenit mai publică, pentru mine a fost o chestie banală și nu dacă, ci cînd. Pentru mine ziua de azi e doar bucuria că am prins momentul cînd acest eveniment s-a produs. Evoluția tehnicii este continuă și implacabilă, dar cu toate acestea mereu există cei care vor crede cu tărie că aparatele mai grele ca aerul nu pot zbura, asta ca să dau doar un exemplu.

Cînd Fan Hui a îngenuncheat în fața lui AlphaGo, au existat destui care au minimizat evenimentul aruncînd în derizoriu capacitatea de luptă pe goban a triplului campion european. Brusc titlul lui de 2 dan pro parcă nu mai însemna nimic. Acum era necesar ca un adevărat profesionist să intre în arenă pentru a confirma că Goul nu mai e ceva mistic și de nepătruns decît celor cu puteri de zeu. Era nevoie de un meci cu un profesionist … adevărat. De parcă diploma lui Fan Hui a fost obținută doar așa pentru prezență, precum preșcolarii  care iau diplomă de participare. S-au căutat scuze, vai că Fan Hui nu a fost în formă, că e aia că e ailaltă.

Urma meciul decisiv și hora a început iar. He he, lasă că îl pune taica Lee cu botul pe labe pe impudentul AlphaGo. Că habar nu aveți voi cît de tare e Lee Sedol. Da au existat și destule opinii că rezultatul este imprevizibil, dar majoritatea au fost de părere că Lee Sedol va cîștiga cu ușurință chiar dacă va pierde, așa din greșeală o partidă. El însuși a declarat că este confident. Faptul că Demis Hassabis era confident deasemeni, a cam fost trecut cu vederea.

Eu nu m-am hazardat cu o predicție pentru că nu am suficiente date despre tăria celor doi competitori, dar m-am lansat în cîteva speculații care pot fi văzute în articolul precedent. În cele din urmă am decis că da orice se poate întîmpla, și contrar dorinței majoritare care își dorea ca wetware să învingă și de data asta, eu mi-am dorit ca programul să învingă, să aclamăm și să mergem mai departe. Astfel aș fi fost scutit de a aștepta noul cînd, și de a asculta corul celor ce aclamează misticul de dincolo de goban.  Oricum în cele din urmă am fost influențat de majoritate și am început să cred că Lee va face imposibilul și de această dată.

În afară de echipa Deep Mind nu rețin să fi văzut pe cineva confident că programul va avea vreo șansă. E drept, o profesionistă a recunoscut că inițial era și ea adepta zicalei habar nu aveți voi cît de puternic e Lee, dar că după ce a analizat partidele AlphaGo Fan Hui, a realizat că de fapt ea nu avea habar cît de tare este AlphaGo, chiar dacă multele și mediatizatele analize au arătat o mulțime de slăbiciuni și greșeli în jocul său.

Dar iată că ziua a venit, și după o partidă spectaculoasă Lee a cedat. Mai sînt patru partide, nu se știe, poate va cîștiga trei din ele sau pe toate patru, nu contează, s-a dovedit că viitorul este azi, un profesionist de top a fost învins. A fost învins chiar dacă tot s-au ridicat voci care cum că vai, Lee nu a fost în formă.

Iată și această partidă istorică.

 

Download SGF

 

și varianta ce conține comentariile chibiților de pe KGS

 

Download SGF

 

Varianta fără comentarii este preluată de pe GoGameGuru, din articolul dedicat acestei partide, articol unde există și o scurtă analiză.

Titlul articolului este mărturie a tendinței de a nega realitatea. Se spune că este primul meci om contra mașină, ignorîndu-se lunga istorie de meciuri între om și mașină. E drept unele la nivel mic, altele pe goban mic, sau altele cu handicap. Dar meciul cu Fan Hui ce e? Nu e la paritate, nu e nivel pro?

Comentariilor chibiților de pe KGS probabil sînt mai captivante decît partida însăși. Cîteva dintre ele.

-Și acum Kasparov chicotește cu satisfacție.

-Șansele lui Lee de a cîștiga sînt egale cu cele a unui cutremur la serverul Google.

-Skynet incoming……..

-Humans are obsolete! 😀

-Alpha l-a bătut pe Lee mai convingător decît Ke Jie.

Multe alte comentarii în articolul de pe GGG unde se putea pe viu comentariul lui Michael Redmond de pe Youtube.

Mai este necesară o precizare. Articolul acesta nu este o încercare de a nega reala forță de joc a profesioniștilor, pentru că da, dacă punem alături creierul unui profesionist și miile de procesoare necesare pentru a rula programul putem spune că eficiența wetware este de domeniul misticului. Și dacă ne încăpățînăm, putem băga în ecuație și energia consumată, nu doar timpul, și cu siguranță siliciul probabil nu va fi niciodată la fel de eficient energetic deci nu va învinge niciodată.


 

 


                

Categories: Computer Go, Ştiri Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive