BrăilaGo

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Un interesant sondaj.

Anul trecut la Congresul European de Go de Liberec,  Prof. Marc Oliver Rieger împreună cu Prof. Mei Wang (WHU, Otto-Beisheim-School of Management, Germany), a lansat un sondaj printre  participanți.  Zilele trecute a publicat principalele rezultate intr-un articol, publicat pe situl EGF.

Cîteva detalii:

Au participat aproape 300 de jucători. Dintre aceștia, 80% fiind de sex maxculin, restul 20 procente feminin.  Vîrsta medie 34 ani, cel mai tînăr 8, cel mai vîrstnic 92. În medie, au jucat Go 15 ani. Dar  10%  au jucat Go mai puțin de 3 ani, deci participanții la EGC sînt în general cei cu experiență.

O întrebare a fost de vîrsta la care s-a învățat Goul :Media a fost de 19 ani. În diagramă se vede distribuția vîrstei. Deci, se pare că mulți jucători au început să joace în tinerețe, probabil în timpul studenției.  Oricum, tendința este ca generația mai tînără (sub 30) învață Go deja pînă la liceu (între 15 și 20 de ani).

O altă întrebare a fost despre sursa învățări Goului. Peste jumătate au învățat de la frați și prieteni sau grupuri din afara școlii. Următoarea sursă este internetul, peste 15 procente. Părinții și bunicii contribuie tot cu 15 procente. Surprinzător, școala, care ar trebui să fie principala sursă aduce doar 10 procente dintre jucători, la fel ca desenele animate. Cel mai puțin contribuie cărțile, dar și mai puțin instrucțiunile din seturile de joc.

Articolul continuă analizînd locurile de întîlnire a jucătorilor, diferențele dintre cele două sexe, și altele, pe care le puteți citi în articolul original.

Mai adaug o concluzie a sondajului, care arată că jucătorii care învață mai de tineri, și cei care joacă mai mult în competiții precum și cei care joacă mai mult pe internet, sînt mai tari.

Categories: Diverse Tags:

Costel


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Recent Comments