Un nou tutorial de Go online
În limba engleză cred că există destule tutoriale pentru cei ce vor să se inițieze în Go. Oricum probabil nimeni nu va studia mai mult de două trei. Dar este bine să existe cît mai multe pentru a fi mai posibil ca necunoscătorii să dea peste unul.
Remi Coulom, cel ce a produs cunoscutul program de Go, Crazy Stone, tocmai a lansat un mic tutorial. Acest tutorial are propriul domeniu, cu un nume cam ciudat la prima vedere, https://www.crazy-sensei.com, și practic conține o singură pagină. După o imagine cu o partidă completă unde o mînă plasează demonstrativ o piesă,
tutorialul începe abrupt cu regulamentul simplificat. Evident, simplificarea este motivată de nerăbdarea minții moderne care vrea ca acțiunea să pornească instant. Pentru a nu pierde eventualii mușterii, Remi se conformează și taie în carne vie, eliminînd complicațiile, dar și ruinînd cumva inițierea. De exemplu scopul jocului este în acest tutorial cel de a plasa cît mai multe pietre pe tablă, nu cel ce a înconjura teritoriu. Pe undeva e același lucru, dar după cum știm, nu tocmai. Astfel împinge Goul către regulamentul chinez. La ko, spune doar că trebuie să eviți repetarea poziției, dar nu spune cum, și anume prin plasarea unei mutări în altă parte. Mi-a plăcut însă explicația cu sinuciderea interzisă, plus captura unui grup advers cînd plasezi o piesă ce rămîne fără libertăți pînă ridici prizonierii. În schimb omite total ideea de seki. Evident începătorul clar nu va da de seki, deci omisiunea se justifică.
Textul este acompaniat de diagramele necesare, dar și poziții interactive unde testezi dacă ai înțeles cum stă treaba cu captura.
După prezentarea succintă a regulilor, tutorialul continuă cu două gobanuri unul de 5×5 și unul de 9×9 pe care poți juca contra calculatorului, evident Crazy Stone. Programul fiind puternic ți se oferă posibilitatea de a primi handicap. Puternic pentru un începător, dar care nu dă de furcă unui kyu tare. Și aici este ceva în neregulă, pentru că versiunea locală nu face scorul corect ci numără doar piesele, deci trebuie să capturezi efectiv orice piesă adversă, total enervant, avînd în vedere că programul mută în teritoriul tău pînă nu mai are unde.
Tutorialul se încheie cu patru sfaturi:
- Află mai multe despre Go la Sensei’s Library.
- Joacă online împotriva altor oameni. (OGS este serverul recomandat.)
- Găsește un club local de Go și fă-ți prieteni noi.
- Obține o copie a programului Crazy Stone pentru dispozitivul tău.
Gurile rele ar putea spune că intenția tutorialului este de a face reclamă, respectiv vînzare lui Crazy Stone. Dar gurile care ar spune asta ar fi chiar rele pentru că dacă Remi reușește să convingă pe cineva să dea banii, îi merită din plin doar pentru că l-a convins să joace Go, nu pentru munca depusă cu programarea de-a lungul mulților ani. Ba mai mult, una dintre versiunile pentru iPhone/iPod este gratuită, iar cea pentru Android aproape gratis, pe românește vreo doișpe lei. Cea mai scumpă variantă, cea pentru Windows este 80 de dolari, dar să nu uităm că include varianta deep learning, rețele neuronale, variantă mult mai puternică decît precedentele versiuni, cică 7 dan. Varianta de 7 dan este accesibilă și cu versiunea pentru Android, serverul care o găzduiește avînd opt procesoare, dar accesul la acest serviciu este cu abonament, aproape 3 dolari lunar.
august 19, 2016 vineri at 3:08 am