Programele de Go devin din ce în ce mai tari
Titlul poate părea o banalitate, sau o chestie evidentă, care deja o știe oricine. Asta mai ales după ce AlphaGo l-a îngenuncheat pe Lee Sedol cu 4 la 1. Oricum, după acel punct de cotitură, lumea nu s-a oprit în loc. Lucrurile încă evoluează. Și chiar dacă atunci a existat o explozie de discuții în presă și în toată lumea, acum la aproape jumătate de an încă se discută, subiectul nu este epuizat.
O astfel de discuție este un articol copios, numit AlphaGo și viitorul Goului, interviuri cu jucători de top europeni. Articolul scris de Kim Ouweleen a fost publicat pe situl federației de Go europene acum două zile, și conține răspunsurile la două întrebări a 16 jucători de top din Europa printre care și Cristian Pop.
Cele două întrebări sînt:
1. Where were you when you found out that AlphaGo had beaten Lee Sedol? How did you experience the matches and how did you feel about the results?
2. What is the future of go? Is it positive or negative and why do you think so?
Dar chiar dacă Alpha Go a obținut scopul suprem, acela de a fi mai tare decît orice jucător uman (Unii contestă acest lucru, Ke Jie fiind cu cîteva puncte mai tare în clasamentul general, deși la un moment dat Alpha Go a fost în față. Ba mai mult se omite faptul că Alpha Go a mai progresat cu vreo două ranguri între timp, și se omite faptul că are doar zece partide jucate oficial, deci nu a avut timp să adune puncte.) ceilalți producători de programe de Go nu s-au oprit din lucru. Astfel, la recentul congres european de Go, Zen a învins pe Cho Hyeyeon cu doar două pietre handicap. Este un avans impresionant comparativ cu rezultatele de acum doi trei ani, cînd Zen și Crazy Stone învingeau în fine profesioniști cu patru piese handicap. Deci pe lîngă campionul AlphaGo se află aproape și alte programe.
Avansul se poate vedea mai clar din această cuprinzătoare listă de meciuri de top între programe și jucători umani. După cum se vede acum vreun sfert de secol programele primeau 15 – 17 pietre handicap de la amatori, dar anul acesta multe dintre meciuri sînt la paritate cu jucători de top.
Crazy Stone a adoptat ca și AlphaGo tehnica învățării pe model neuronal, și nu știu de Zen dacă a avansat cu aceeași metodă, sau cu altceva. Oricum, după cum evoluează, se vede că la anul nu prea vor mai exista meciuri la handicap în lista prezentată mai sus.
August 21, 2016 Sunday at 9:47 pm