Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Cho Chikun vs Zen, prima partidă

Ieri, adică azi dimineață pe fusul nostru orar, a avut loc prima partida din meciul Cho Chikun vs Zen pe care l-am anunțat acum vreo zece zile. Anunțul a apărut și pe FB și în multe alte locuri, de unde am și preluat detalii.

Partida a apărut pe un canal privat, deținut de compania care dezvoltă Zen, dar și pe Wbaduk, sau Youtube.  Pe respectivul canal video, gratuit se poate urmări doar în timp real sau cel mult 30 minute mai tîrziu, așa că prima opțiune de a vedea partida a fost cea oferită de  AGA pe canalul propriu Youtube. Altă opțiune ar fi fost dacă nu mă interesa să aud comentarii în engleză. Drept e că nici comentariul de la AGA nu e chiar engleză,  moderatorul și comentatorul fiind ceva asiatici cu o engleză teribilă. Greu de înțeles ceva.

În Advanced Study Room, deasemeni se urmărește meciul cu interes.

cho-chikun-vs-zen

Dar să nu o mai lungesc.

Iată și partida.

 

Download SGF

 

Așa cum prevăzusem și chiar am votat în pollul de pe FB, Cho a învins.  Am prezis că are mari șanse pentru un trei-zero, eventual un doi-unu, în poll am zis 3-0

Și chiar dacă Zen a cedat, și dacă se juca pînă la capăt diferența era confortabilă, aproape de zece puncte, meciul nu a fost deloc o victorie lejeră. Cho a comis primul o greșeală gravă și se părea că va pierde, dar apoi a fost rîndul lui Zen să o ia pe arătură, și Cho a recuperat.

Părerea lui Myungwan Kim 9p, cel care a comentat partida, este că această versiune de Zen este mai tare decît versiunea AlphaGo care l-a învins pe Fan Hui anul trecut, mai precis profesioniștii de top nu i-ar putea da mai mult de o piatră.

Mai sînt două partide de jucat, următoarea fiind peste vreo 8 ore. Rezultatele finale pot fi văzute pe pagina dedicată goului electronic.

Pînă atunci mai pot fi urmărite tot felul de comentarii și previziuni. Aici evem un alt poll, unde prima variantă cea în care Zen face 3-o a fost deja contrazisă.

Majoritatea a prezis victoria lui Zen, dar numai varianta cu 2-1 mai poate fi eventual o realitate. Cele două variante prezise de mine sînt aici pe ultimele locuri.

Se pare că după victoria lui AlphaGo, majoritatea și-a cam pierdut încredere în puterea creierului uman, sau poate nu s-au bazat prea mult pe date reale așa cum am încercat eu să fac.

Oricum, deși a pierdut pe Goban, se pare că Zen a cîștigat totuși respect pentru tăria sa. Un comentariu al celor ce îl produc este că ei nu încearcă să copieze AlphaGo, ci să producă ceva mai bun printr-o abordare un pic diferită. Avînd în vedere că puterea de calcul folosită este mult inferioară celei oferite de Google lui AlphaGo, se pare că au ceva succes.

După acest meci poate vom vedea și unul contra roboților, dar cu hardware de puteri similare.

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive