Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Gojira (1954)

Filmul este cunoscut sub numele vestic Godzilla, și este chiar celebru.

Legătura cu Goul este minimă, și anume în primul minut există două secvențe în care vedem cîțiva marinari jucînd Go pe puntea supraaglomerată a unui vas. A treia secvență este răsturnarea unei mese cu gobanul pe care o partidă era în plină desfășurare.

Prima secvență este abia vizibilă, și fără o avizare cu siguranță trece neobservată.

A doua este ceva mai clară, dar la fel, nu tocmai evidentă.

A treia, deși putem vedea clar gobanul și piesele, este foarte scurtă și dacă ai clipit la momentul nepotrivit ai ratat-o.

În concluzie, filmul abia poate fi inclus în lista celor care conțin cîte ceva despre Go. De fapt prima dată cînd am căutat filmul chiar nu am reușit să depistez secvențele, deși am privit cu atenție la primele cinci minute în care fusesem informat că ar fi. Nu e exclus tutuși ca să fi avut atunci o versiune tăiată, din care aceste secvențe lipseau.

Despre film pot spune că este unul penibil. Trucajele sînt infantile, inacceptabile, chit că acele vremuri nu erau tocmai favorabile unei grafici avansate. Dar filmările la scară mică în care nu este ajustată viteza, plus monstrulică ridicol, un actor în costum, deci cu mișcări prea umane, scot filmul din categoria celor vizionabile. E drept, nu am avut subtitrare, și fiind versiune dublată în rusă, nu am urmărit filmul cursiv ci doar am trecut în diagonală. Surprinzător, pe IMDB filmul e notat cu 7,5 și are parte de o mulțime de recenzii favorabile. Personal nu am găsit nimic pentru care filmul ar putea fi urmărit, poate doar cel mult ca etalon, sau exemplu istoric. Întîmplător am mai văzut alte filme cu acest gen de trucaje grosolane, dar măcar aveau o poveste credibilă. După cum am menționat în alte recenzii din această serie, unele filme merită vizionate pentru decorul japonez, sau pentru scenariu, dar Godzila nu are nimic. Poți uita de el.

Detaliu amuzant, într-un cadru vedem că gobanul are balamale. Gobanurile din două bucăți ai diverse modalități de îmbinare, dar rețin doar un singur caz în care era cu îmbinare, opera unui gălățean.

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive