Gusu-sen, Guzumi, Gyaku komi, Gyaku-sente, Gyaku-yose, Gyakuten
Gusu-sen – În caz de egalitate iei negrul. La alegerea culorii. Ca şi nigiri, sau chosen.
Guzumi – O formație care deși în principiu e proastă, în contextul dat este bună. De obicei este un triunghi gol (dar cu formă eficientă). Iarăşi termen controversat.
Gobase, spune că e o formă bună, indicînd J6 în diagramă, spre deosebire de celelalte triunghiuri goale. Altă sursă spune că e mutarea care formează vîrful triunghiului, iar uneori oricare din mutările care formează triunghiul. Altă sursă spune sec, că e triunghi gol, formă ineficientă. Iar gura lumii mai spunea şi că dacă triunghiul are o piesă adversă în interior, nu mai este triunghi gol.
Gyaku komi (reverse komi) – Komi oferit negrului. Uneori este descris implicit prezentînd komiul ca număr negativ (e.g, “-6 puncte komi” este identic cu “6 puncte reverse komi”). Nu este definit explicit în dicţionarele folosite de mine, dar din practică aş defini reverse komi ca o alternativă a handicapului clasic cu piese. La 4 ranguri diferenţă de exemplu albul va da komi negrului 24 de puncte. În caz de egalitate după komi, albul cîştigă.
Gyaku-sente – Reverse sente, la fel ca gyaku-yose.
Gyaku-yose – Sente invers, adică o mutare de sfîrşit de joc, care e gote, dar e mutată în locul unde adversarul are o mutare sente.
Gyakuten – Răsturnare de situaţie în materie de avantaj.
martie 31, 2017 vineri at 12:28 am