BrăilaGo

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Hana yori dango, Hanami-ko, Hana-roku, Hana-zuke, Hana-tsuke

Hana yori dango –  Un vechi proverb japonez, care ar putea fi tradus în modul, faima e plăcută, dar ceva în buzunar ar fi mai bine (‘hana’ = floare, ‘dango’ = ‘japanezul dulce’ și ‘yori’ = ‘decît’)

Hanami-ko – Ko unilateral, numit si picnic ko. Literal, ko de forma unei flori. Un ko care pentru un jucător este foarte important, pierderea lui fiind un dezastru, pe cînd pentru celălalt pierderea ar fi minoră, de regulă jumătate de punct.

Hanami ko, evocă natura lipsită de griji a tradiţiei hanami, literar, admirarea florilor. În diagramă un exemplu în care albul ar fi putut alege să trăiască cu 4 după 1, dar cu 2, 4 riscă totul într-un ko în doi paşi.

Un al doilea exemplu, în care alb 1 pornește un hanami ko, unde negrul după ce cîștigă koul, conectează la C1, deci nu provoacă mare pagubă albului, dar dacă pierde, colțul său este ruinat.

Hana-roku – Formă cu şase puncte interioare,

precum cea din diagramă, care poate fi ucisă cu o mutare în centru. Literal, floare şase, în engleză cunoscută şi ca iepurescul şase.

Hana-zuke – sau Hana-tsuke A juca în capătul unui şir de pietre inamic sau conexiune la un capăt. În engleză cunoscut ca tesuji pe nas, sau ataşamentul pe nas. Este o mutare adesea ignorată de începători. În diagramă, mutarea 1 elimină una din cele trei libertăţi ale albului, făcînd miai din A şi B. Albul poate încerca hane la C sau D, dar de regulă atari la B sau A, este un răspuns eficient. Acest tesuji este numit uneori incorect ataşamentul pe cap.

 

Categories: Dicţionar Tags:

Costel


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Recent Comments