BrăilaGo

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Hane, Hane age, Hane ageru, Hane-dashi, Hane-kaeshi

Hane – O mutare de extindere în diagonală jucată în contact cu o piesă adversă. Cred că e termenul explicat în cele mai diverse moduri. Am mai dat traducerea unei definiţii completată cu explicaţii personale în ProGo nr 15, unde am tradus minidicţionarul prezent în orice BGJ, şi o variantă la sinonimul bane. Altă variantă: O mutare diagonală care se “îndoaie”, literal “sare” sau poate arcuieşte, în jurul unei piese adverse. Oricum, nu ştiu dacă un începător poate înţelege noţiunea fără a vedea poziţia pe tablă, aşa că diagrama e cea care contează.

Alb 1 este hane.

Un al doilea exemplu:

Negru 1 este hane.

(cîteva explicații suplimentare)

Hane age (substantiv) – hane ageru (verb) – Un ‘hane’ de tip special. A în diagramă.

Nu se precizează ce este acel special.

Hane-dashi – Hane în exterior, este una din definiţii, dar care nu prea spune nimic clar, ba chiar contrazice traducerea engleză a proverbului: La o keima tsuke, răspunde cu un hane dashi, adică hane interior, sau “hane prin” Acum că s-a creat confuzie completă, privim

diagrama şi pricepem. Hane dashi, este o variantă a lui hane în care o piatră adversă este în zonă pregătită să taie. Această mutare este jucată pentru a obţine ceva avantaj tactic, pentru că strategic este o mutare proastă din moment ce oferă adversarului tăietura ideală. Strategic bine ar fi fost hane la A. Alt exemplu:

Hane-kaeshi – Contra-hane.  Hane jucat ca răspuns la alt hane, Alb 2, şi Negru 2, ca răspuns la 1 în cele două diagrame sînt exemple.

În următoarea diagramă este altă posibilitate, Negru A şi Alb B.

 

Categories: Dicţionar Tags:

Costel


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Recent Comments