BrăilaGo

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Miai, Miai keisan, Mimi, Mini chugoku-ryo

Miai – Alternativă.

Două puncte care au aceeaşi valoare; dacă un jucător ocupă unul dintre aceste puncte, atunci celălalt jucător trebuie să-l ocupe neapărat pe celălalt.

(În sursele folosite se spune că trebuie, eu aş zice doar că are opţiunea de ocupa celălalt punct, realizînd ceea ce ar fi realizat ocupîndu-l pe primul)

Exemple, punctele A şi B în cele trei diagrame.

În diagrama de mai sus este evident, albul are un ochi în colț, şi două posibilităţi identice de a face al doilea ochi. Dacă negrul ocupă unul din cele două puncte, pentru a trăi albul va muta în celălalt punct.

Mai jos este aproape la fel de simplu, dar situaţia nu mai e tocmai simetrică. Albul poate face al doilea ochi ori în B ori în A. Evident negrul va muta la B, pentru că dacă atacă în A pierde 2 puncte, deci ceva nu e perfect simetric, dar pentru alb cele două puncte sînt echivalente în ideea de a face viață.

A treia diagramă este şi mai puţin simetrică, dar cele două puncte sînt echivalente dintr-un anumit punct de vedere, deci sînt miai.

Un alt exemplu ar fi wariuchi, mutare plasată în teritoriul advers în centru şi care are posibilitatea de a se extinde într-o parte sau cealaltă.


Miai keisan
– A calcula mărimea unui teritoriu nefinalizat făcînd media rezultatelor obţinute în cazurile cînd mută primul unul sau celălalt dintre jucători.

Mimi – Cleşte care prinde o piesă adversă între propriile piese la distanţă de un punct. Nu înţeleg diferenţa dintre acest termen, şi un cleşte normal, dar poate diagrama relevă ceva ce eu nu am sesizat.


Mini chugoku-ryo
– Deschiderea chinezească mică. O deschidere folosind mutările 3, 5, 7 în diagramă.

Studiată extensiv în Korea, această deschidere a devenit populară în ani 90.

Categories: Dicţionar Tags:

Costel


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Recent Comments