Cît este un komi corect?

La încheierea meciurilor oferite de AlphaGo, echipa DeepMind a anunțat că se vor retrage din competiții pentru a își canaliza energia către alte proiecte. Colaborarea va mai continua într-o oarecare măsură, un prim exemplu fiind un set de 50 de partide jucate de AlphaGo contra AlphaGo.
Primele zece partide sînt deja publicate restul urmînd să apară în următoarele zile în tranșe de cîte zece. Partidele au fost deja văzute de cîțiva profesioniști de top, care au fost impresionați, iar Shi Yue 9dan pro, campion mondial a declarat că partidele arată ca nimic din ce a văzut pînă acum, părînd a veni dintr-un viitor îndepărtat.
O remarcă a celor ce au analizat primul set de zece partide este că negrul a cîștigat doar două din cele zece partide. Avînd în vedere că partidele sînt jucate de același jucător, unul fără emoții, deci stabil, concluzia logică este că dezechilibrul este dat de dimensiunea punctelor de komi.
komidashi – puncte de compensare este o metodă de echilibrare a jocului care a apărut relativ recent în istoria Goului.
Regula, deși a fost experimentată și în secolul 19, a început să fie luată în considerare abia acum vreo sută de ani. După experimentarea a diverse valori a fost stabilit un komi de 4,5 puncte, folosit în competiții începînd cu 1940. Rezultatele oferite de două decenii de practică au arătat că negrul este încă favorizat, și în consecință s-a trecut la un komi de 5,5 puncte. Acest komi a fost folosit și la noi de la începuturile competiționale. Și după cum știm, pe la începutul noului mileniu valoarea a fost ridicată la 6,5. Dar în sistemul chinez, acesta a fost ridicat de la 5,5 la 7,5 din motive tehnice. În cele aproape două decenii de folosire a acestei valori probabil au fost cumulate destule date pentru a se stabili statistic dacă este corectă, dar nu am idee de ce fac cei cu putere de decizie în domeniu.
Acum, cu mărturia acestui etalon destul de precis, probabil se va realiza că 7,5 puncte este prea mult. La o estimare frugală putem zică că cele 6,5 puncte folosite în regulamentul japonez sînt o valoare corectă. Oare ce decizie se va lua pentru regulamentul chinez? Știm deja că sistemul de numărare nu permite un komi de 6,5 puncte.
Pe senseis, există un mic articol, din care văd că statistic un komi de 6,5 a dat un echilibru perfect între numărul de partide cîștigate de alb, comparativ cu cele cîștigate de negru, pe cînd la 7,5 albul are mai bine de zece procente în plus. Comentariile sînt cumva de altă părere.
Oricum, diferența de un punct este ceva ce contează pentru cei cu o tărie de joc apreciabilă. Pentru noi, amatori printre amatori, subiectul este doar de cultură generală.
May 28, 2017 Sunday at 1:42 am
Regulamentul chinezesc amendeaza cu un punct posibilitatea ca negrul sa aiba si prima mutare si ultima. Daca o are pe ultima obtine un punct in plus.
Am vazut ca a aparut si restul de partide.