Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Go God coboară pe Terra

Fine Art, sau Weigo, după cum mai este numit programul chinezesc de Go, a fost creat cam pe vremea cînd AlphaGo îl punea în genunchi pe LeeSedol, mai precis prin martie 2016.

Evoluînd rapid, după nici trei luni învingea jucători de top de nivel amator, după alte două luni juca la nivel de profesionist începător, iar luna următoare urcînd pînă la nivel de profesionist mediu, pentru ca după alte două luni să joace de la egal cu profesioniști de top.

Un an mai tîrziu participă la ultima ediție a Computer Go UEC Cup, și  după cum era de așteptat iese pe locul întîi învingîndu-l pe DeepZenGo. După cum era regula, fiind învingător a jucat contra unui profesionist  Ichiriki Ryo, un 7-dan pro din Japonia. Spre deosebire de anii precedenți cînd computerul a primit handicap 3 sau 4 pietre, acum s-a jucat la paritate, și computerul a cîștigat ambele partide.

În același an, la competiția AI Ryusei, noul campionat între calculatoare, FineArt l-a învins iar pe DeepZenGo.

La începutul acestui an, FineArt repetă povestea de anul trecut cînd AlphaGo a jucat pe serverele de Go învîngînd profesioniștii unul după altul. E drept, FineArt nu a cîștigat toate partidele, ci doar 30 din 34. Dar, toate aceste partide au fost jucate la handicap. Profesioniștii au primit două pietre handicap.

Dar cel mai important meci a fost evident cel împotriva lui Ke Jie. De asemeni computerul a pornit cu un dezavantaj de două pietre, ceea ce nu l-a împiedicat să își adjudece partida după numai 77 de mutări.

 

Download SGF

 

Deja se vehiculează ideea că programele de Go se apropie de jucătorul perfect. Dumnezeul Goului, care după cum se știe, ar putea da 3 pietre handicap celui mai tare jucător de Go.

La sfîrșitul lui 2016, reprezentanții DeepMind afirmau că AlphaGo ar putea da două pietre handicap jucătorilor de top, dar că asta nu a fost testat încă. Retragerea din competiții anunțată chiar ne-a lăsat cu această sete, de a afla dacă este posibil. Iată că acum setea ne este potolită. Dar apare curiozitatea despre puterea celor două programe de top. AlphaGo Zero și Fine Art. Și deasemeni cam ce procent de partide ar cîștiga Fine Art la 3 handicap. Posibil să aflăm în curînd. Cu siguranță echipa chineză va testa pînă la capăt abilitățile programului său.

Oricum, din testele interne de la DeepMind, care au dat de înțeles că AlphaGo ar putea da 4 pietre handicap versiunii care l-a învins pe Ke Jie reiese că AlphaGo este încă mai tare decît FineArt. Ar fi bine poate ca să se găsească destui care să solicite celor doi titani, Google și Tencent să pună în ring cele două programe pentru a vedea care este mai tare.

De asemeni mai este și programul promis de Facebook, de care nu prea s-a mai auzit.

Actualizare. Un nou articol dedicat subiectului. La final se ridică la fileu mingea pentru un meci între cei doi zei ai Goului, AlphaGo și FineArt.

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive