Noutăți despre Premiul Iwamoto

La început părea că lumea nu se prea înghesuie să trimită aplicații pentru această ediție a premiului, pentru că multă vreme au fost prezente doar șapte proiecte.
Eu am fost al optulea sau al nouălea. Și pentru că mai era puțină vreme, mi-am zis că anul acesta lumea nu a mai fost atrasă de premiile mai mult simbolice.
Dar iată că la nici o săptămînă de la încheierea periodei de înscriere, apare un anunț din care aflăm că în competiție au fost înscrise nu mai puțin decît 22 de proiecte, cu două mai multe decît la ediția precedentă.
În lista oferită vedem doar 20, două fiind probabil încă în prelucrare.
Cam jumătate sînt prezentări ale unor activități de promovare sau activități ale unor cluburi, sau turnee, restul fiind chestii fizice precum cărți, sau canale youtube.
Evaluarea proiectelor este dificilă, pentru că sistemul lor este complicat, fiind punctate mai multe caracteristici, nu doar eficiența proiectului. Personal nu mă pot detașa de acest aspect, și subiectiv cred că Leela Zero va lua primul loc pentru că este o chestie faimoasă.
Dar proiecte serioase cu rezultate și șanse la premii sînt cele din Serbia, promovare a Goului în școli, Un club din Tailanda, care a organizat două turnee cu 120 și 150 de participanți, un profesor de matematică din Chicago, care a mers pe ideea de e descoperi principiile matematice din Go, și care aduce argumentul că proiectul a reușit să aducă 30 de mii de noi jucători.
Mai există cîteva, care prezintă chestii generale, precum promovarea Goului în Macedonia, sau dezvoltarea Goului în Cuba, dar nu prezintă date concrete, deci nu par a avea șanse de reușită.
În fine, mai există și acele proiecte punctuale, precum o carte, un canal youtube, sau digitizarea documentelor istorice de Go, care deși sînt proiecte utile, nu au greutate în promovare, curiozitatea mea fiind dacă vreunul dintre ele îmi va fura ultimul loc, loc pe care l-am rezervat pentru proiectul meu, Dicționarul de Termeni Japonezi de Go.
June 6, 2018 Wednesday at 6:06 pm