Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Goul şi creierul, subiect sub lupa rezonanţei magnetice.

Tot de pe Surrounding Game, mai vine şi această informaţie.

Din nefrericire informaţia este şi mai succintă decît ceeea ce găsisem mai înainte şi despre care am oferit puţinele detalii găsite.

Autorii spun că mereu au auzit de aceste studii comparative ale creierului şi cum că şahul şi Goul folosesc părţi diferite ale creierului, şi în consecinţă au decis să afle mai multe.

Ne oferă adresele unde sînt publicate cele două studii, la ScienceDirect pentru Go, respectiv pentru Şah,  cu îndemnul de a arunca o privire şi de a trage propriile concluzii.

Respectivele studii oferă cîteva informaţii în mare, din care se poate trage concluzia că Goul activează un pic mai mult emisfera dreaptă, dar majoritar multe zone sînt puternic activate, acestea fiind dorsală, prefrontală, parietală, occipitală, posterior temporală,  primar somatosenzorială şi chiar zona  motoare,  şahul activînd bilateral  lobii  frontal superiori, cei parietali şi occipitali şi o ţîrucă mai multă activitate în emisfera stîngă.

Mai sînt oferite cîteva date date despre procedurile folosite în timpul studiului. Toate acestea fiind un sumar, accesul la întreaga documentaţie fiind de 25 de dolari (pentru fiecare dintre cele două documentaţii dacă înţeleg bine)

Oricum, studiul acesta, din 2003 este unul comparativ în ceea ce priveşte comparaţia dintre Go şi şah în ceea ce priveşte activitatea cerebrală generată, nu un studiu despre efectele benefice ale Goului în ceea ce priveşte dezvoltarea intelectuală, aşa cum înţelesesem cu altă ocazie cînd am întîlnit această discuţie. Probabil era alt studiu. Sau poate doar interpretări, ori accentuări diferite ale aceluiaşi studiu.

Oricum ar fi, subiectul cred că este încă departe de a fi epuizat.

 

Categories: Diverse Tags:

admin

One Response to “Goul şi creierul, subiect sub lupa rezonanţei magnetice.”

  • alex spune:

    Studiul de care ziceam era de un american William S. Cobb si era facut pe elevi de clasa a VI-a (o clasa de negri). Nu-i scana la cap ci urmarea evolutia lor scolara pe mai multi ani. Referinta pe care am gasit-o era pe AGA.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te

Dacă vrei să fii anunțat pe mail cînd apare un articol nou, Abonează-te

Articole recente

Arhive

Categorii