Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Este Goul mai benefic pentru creier decît șahul?

Zillele trecute a fost publicat pe situl EGF un articol care confirmă ceea ce gîndeam și eu de ceva vreme.

De cînd joc Go, cei ce îl promovează au punctat că pe lîngă alte plusuri, Goul este mai benefic pentru creier decît șahul. Fiindcă Goul m-a prins mai tare decît șahul, pe care chiar l-am abandonat, am acceptat această afirmație și am răspîndit-o mai departe. Într-o vreme chiar îmi doream să facem studii pentru a confirma acest lucru. Ideea mea era să supunem elevii de clasa întîi unor testări IQ, teste repetate anual. Evident, unii dintre elevi vor fi jucători de Go, alții nu, și cu ajutorul testelor se poate decide dacă practicarea Goului are o influență. Studiul nu este costisitor, și practic orice director de școală îl poate face. Tot ce trebuie este răbdare și un pic de efort din partea celor ce ar organiza un astfel de studiu. Nu am fost destul de perseverent pentru a și convinge pe cineva să pună în practică acest studiu.

Dar subiectul a fost abordat și de alții, din alt punct de vedere, și anume cel al activității cerebrale în timpul jocului. În 2003 a fost făcut un studiu comparativ pentru șah și Go, studiu de care pomeneam și eu în acest articol după ce am aflat de el acum trei ani.  Nu se ofereau prea multe detalii, ci doar vag se spunea că diferența de utilizare a creierul pentru cele două jocuri e minoră. Graficele și studiile sînt publice, dar fiind necesar un abonament în valoare de 25 de dolari nu am aprofundat subiectul. Dar iată că acum Marika Dubiel publică un articol, Go & Brain (1): What does your brain do while you play go? în care se dau mai multe detalii.

În articol se dau detalii despre studiu, și anume subiecții, care au fost șase jucători de Go dreptaci, de nivel aproximativ shodan. În timpul a trei tipuri de acțiuni diferite, fixarea unui goban fără piese pe el, identificarea pieselor așezate la întîmplare pe goban, sau rezolvarea de probleme, creierul a fost supus analizei prin rezonanță electromagnetică pentru a se vedea care regiuni se activează.

Testul a fost repetat și pe un grup de șahiști.

Și da, în timpul  rezolvării de probleme s-a constatat o activitate mai intensă a unor zone asociate cu  concentrarea și atenția, percepția spațială, manipularea imaginilor, rezolvarea de probleme și procesele de memorare.

Dar nu a fost găsită o diferență majoră între șah și Go. O diferență relevantă, dar minoră ar fi activarea zonei pentru limbaj la jucătorii de Go. Evident, acest lucru se întîmplă pentru că în Go există multe concepte, termeni precum tengen, semeai, keima care trebuie luați în considerare în timpul analizei.

Un detaliu ciudat este că zona dedicată inteligenței generale nu a fost activă. Nu se știe precis ce înseamnă acest lucru, dar se presupune că nu e nevoie de prea multă inteligență pentru a juca, sau poate prin practică jocul devine atît de simplu încît rezolvarea de probleme nu mai reprezintă un efort intelectual.

Citind acest articol, mi-am confirmat opinia personală că orice activitate intelectuală sau joc este la fel de benefic ca Goul. În ultima vreme nu am mai privit Goul ca fiind magic față de șah. Consider că ambele, ca și scrabble sau bridge sînt la fel de benefice cu condiția să îți placă să le practici.

Dar cu siguranță, studii comparative precum cele pomenite de mine sînt încă necesare, și nu doar pentru IQ ci și păentru alte componente precum memoria, atenția și altele.

Categories: Diverse Tags:

Costel

One Response to “Este Goul mai benefic pentru creier decît șahul?”

  • Alex spune:

    Cu siguranta exista si teste pe care nu le-ai avut in vedere. Cred ca eu ti-am pomenit de studiile lui Sebastian S Cobb care a testat GO-ul pe niste copii de culoare in America. Ceea ce spune studiul de care pomenesti este similar cu studiul care a constatat ca orbii au tot atatia copii ca ceilalti. Nu e atat de important cum e stimulat creierul cat ceea ce inveti practicand. Jocul te schimba in timp. Cu siguranta un shooter sau starcraft-ul stimuleaza mai mult intelectul din anumite puncte de vedere 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te

Dacă vrei să fii anunțat pe mail cînd apare un articol nou, Abonează-te

Articole recente

Comentarii recente

Arhive

Categorii