Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Transatlantic Go, Europa învinge în prima partidă

După o partidă palpitantă, așa cum era de așteptat să fie, Mateusz Surma este la ora aceasta cel mai fericit european, eliminîndu-l din cursă pe faimosul Andy Liu.

Ambii jucători au avut o deschidere demnă de această epocă a inteligenței artificiale care ne dă lecții. Ambii au ignorat mutările de apropiere adverse, și au sărit să își asigure alte oportunități înainte de a își stabiliza pozițiile. La scurt timp cei ce au comentat pe Twitch, Nick Sibicky 4 dan, și Eric Lui 1 pro, au concluzionat că Andy conduce. Evident avantajul fiind doar de principiu, pentru că nimic nu e în buzunar pînă nu se încheie partida.

La mutarea 52, Mateusz se aruncă sub poziția lui Andy pe linia a doua, mutare surprinzătoare, care duce la o poziție explosivă. Un grup alb imens este pe punctul de a muri. După 83 N11, o mutare neagră la O19 l-ar fi lăsat pe alb cu un singur ochi, și ar fi trebuit să fugă spre centru, și se știe, cînd te lași fugărit, construiești teritorii inamice. Poziția a rămas mult timp instabilă, deși Andy putea oricînd să închidă centrul forțîndu-l pe Mateusz să facă viață. Sau invers Mateusz putea sări în centru anulînd orice șansă pentru negru de a face teritoriu aici. Dar cei doi au preferat să construiască în continuare pînă la mutarea 123.  Grupul alb fost stabilizat și negrul s-a ales cu mult potențial pe centru și latura de jos, moment în care lucrurile s-au complicat, albul sărind pe latura de jos a negrului. Se pare că negrul putea lăsa două pietre și tot ar fi avut avantaj, dar s-a ales o secvență de luptă, cu multe schimburi, care au dus lupta inapoi pe centru și spre grupul negru tăietor de pe latura de sus.

Toată această luptă complicată s-a întîmplat în byo-yomi pentru ambii jucători. Andy joacă rapid, mereu ducîndu-și adversarii în byo-yomi. Dar de data aceasta, deși Mateusz a terminat primul timpul, Andy însuși mai avea doar șapte minute. Și nu după multe mutări Andy le-a terminat, plus alte patru minute din cele 5 de byo-yomi. A jucat mult timp pe ultimul minut, deseori mutînd în ultima secundă. Mateusz a pierdut două din cele cinci minute, mai tîrziu încă unul, dar se poate spune că Andy a fost mai presat de timp, pentru că de altfel a și recurs la cîteva mutări de tragere de timp. Nu am înțeles prea bine, dar se pare că una dintre aceste mutări, K19 a și influențat rezultatul. În această zonă a rezultat un ko, Andy a dat un kodate pe care Mateusz la ignorat ucigînd un grup de 20 de pietre, salvîndu-și grupul  ușor grupul amenințat de kodate, după care Andy a cedat.

Comentariul poate fi urmărit pe Twitch:

Watch 2019 Transatlantic Professional Go Team Championship – Game 1 – Mateusz Surma 2p, EGF vs. Andy Liu 1p, AGA from usgoweb on www.twitch.tv

Mai jos puteți urmări partida cu comentariile chibiților de pe KGS:

 

Download SGF

 

Noi chibiții nu avem nici o miză, alta decît cea cumva cea de mîndrie teritorială, europenii fiind ”de-ai noștri” Dar eu personal am fost mai mult alături de Andy, că doar îl cunoșteam, nu-i așa? din Filmul Jocului de Înconjurare. Dar pe de altă parte îmi doream ca Mateusz să învingă, pentru că Andy este asiatic, și e plăcut să îți vezi adversarul învins la propriul său joc.

Avem timp șapte zile să savurăm această victorie.  Duminica viitoare va urma partida a doua pe care Mateusz o va susține contra lui Calvin Su.

 

Categories: Partide, Pro Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive