Conquest of Go
Știrea despre apariția acestui Conquest of Go a apărut de ceva vreme, dar pentru că nu știam cam ce este și cît de util este, m-am abținut de la a comenta.
Nici acum nu știu exact ce este, așa că nu am idee la ce categorie să îl includ. Mă hazardez să îl includ la Diverse și Resurse, pentru că este un joc, unul care include în el Goul, și în consecință poate folosi la promovarea Goului, sau studiul Goului pentru începători.
Ideea în sine este excelentă, și anume gamificarea progresului în studiul Goului, adăugînd astfel un nou element de atracție.
Această idee este pusă în practică printr-un joc în care poți cuceri teritorii pe o hartă pe măsură ce cîștigi partide de Go jucate contra unui bot cu motor Gnu Go. Poți alege o tărie după plac pentru a nu fi plictisit de partide stupide, prea ușoare, sau blocat de un nivel de joc profesionist al robotului. De asemeni interfața jocului poate fi folosită și pentru a juca contra unor persoane reale cu ajutorul unui cont OGS.
După cum spuneam, ideea este excelentă, dar realizarea mi se pare chiar discutabilă. În primul rînd este vorba de grafică, care se vrea într-un stil antic sau medieval. Multe domenii sînt îmbunătățite de abordarea unui stil artistic de pe vremuri, dar nu pot spune același lucru despre acest joc. Grafica mi se pare greoaie, cenușie, anostă, obositoare. Probabil poate fi schimbată așa că voi trece rapid peste acest detaliu.
Un alt detaliu ar fi că jocul este încă în lucru, deci în stadiu beta cum s-ar spune, stadiu în care în mod normal au acess la el cei care îl testează. Dublu avantaj pentru ambele părți. Testerii au parte de acces gratuit, dezvoltatorul are ajutor la depistarea problemelor și la sugestii și idei noi. Dar surpriză, acessul la joc, nu este gratuit, ci este contra cost și se numește acces timpuriu. Nu m-a încîntat această idee, mai ales că nu eram entuziasmat de imaginile din campania de promovare. Dar pentru că suma nu e prohibitivă, ceva sub 15 euro, și pentru că voiam să îi fac recenzia, am decis să plătesc.
Următorul detaliu este unul ce atîrnă negativ. Jocul este creat cu Unity, și este distribuit pe platforma Steam, care este o platformă globală de distribuție digitală a jocurilor video pentru Windows, Linux și MacOS dezvoltată de Valve Corporation De fapt este cea mai mare platformă de distribuție a jocurilor, ocupînd mai bine de trei sferturi din piața jocurilor. Dar în pofida greutății sale, sau poate tocmai din această cauză, sistemul de autentificare este deficitar. Este foarte complex și cel puțin în cazul meu, predispus la erori foarte supărătoare. Pentru a cumpăra Conquest of Go aveam nevoie de un cont Steam. Întîmplător aveam cont, folosit pentru cine știe ce joculeț de care am uitat, dar surprinzător, recuperarea parolei s-a dovedit a fi un test de netrecut. Asta pe lîngă faptul că știam parola veche, dar care era refuzată fără explicații. Aventura asta mi-a consumat toată energia și cheful de am amînat rezolvarea cîteva săptămîni. Pînă la urmă acrit total, am decis crearea unui nou cont. Evident, vechea poveste, parola trebuia să conțină litere mari, mijlocii, mici, o cifră, un semn special, unul în chineză, unul în cuneiformă și tot așa. Numele de utilizator era luat, deși ce folosesc eu rar e luat. Dar fiind platformă mare, na că era luat. Nu e de mirare să fi fost luat chiar de mine cu secole în urmă după care am uitat. Am pățit asta la Google. Epuizat de simpla creare a unui cont nu am mai avut nici un chef să dau cei 15 euro. După alte două săptămîni, revin, și evident logarea era imposibilă. Numele de utilizator erau salvate în browser deci chestia asta pur și simplu m-a înverzit. Mă calmez eu într-un final, mă duc la emailul de confirmare și văd că numele de utilizator era subtil diferit. Cum a fost posibil să rămînă salvat altceva, nu îmi pot închipui. În fine mă loghez, testez platforma cu un joc gratuit, merge uns, cumpăr jocul lăudat, dau să îl lansez, dar nu funcționează. Unde trebuia să fie butonul joacă, era tot butonul cumpără. Mai testez alt joc merge în regulă. Mai testez altul, la fel. Ideea era că jocul cumpărat trebuia să fie în librărie, dar nu era. La fel ca la buba cu logarea bănuiesc că e de vină ceva salvat aiurea în cache, dau reset. La fel. În fine, pentru a scurta o poveste lungă și absurdă, pot spune că am constatat că pe site unde am cumpărat jocul eram logat corect, dar în platforma Steam unde se instala jocul după descărcare, eram logat în contul vechi. În contul ăla în care nu mă puteam loga de am fost forțat să fac un cont nou. Cum se poate întîmpla așa ceva nu îmi pot explica, dar aventura asta dă un mare vot negativ acestei platforme, implicit jocurilor care o folosesc .
Într-un final am testat și jocul, dar nu am rămas impresionat. Ai o hartă cu vreo 20 de regiuni, le poți cuceri jucînd diverse partide de Go, dar cam atît. Mai există și vreo patru tipuri de resurse acumulabile după victorii pe goban, dar care nu știu încă la ce folosesc. Există și ceva tutoriale pentru începători, ceea ce este un lucru bun.
Apreciez efortul celor ce au pus pe picioare acest joc, și pentru că doresc ca jocul de Go să fie cît mai promovat, aș dori ca și acest joc să fie de succes, dar din nefericire nu prea văd cum îl pot lăuda. Mai aștept poate voi descoperi elemente care să justifice costul, pentru că momentan nu l-aș putea recomanda nici dacă ar fi gratuit.
January 30, 2021 Saturday at 4:10 pm