Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

3 secunde

Problema de mai jos a survenit într-o partidă jucată la 3 secunde, hai 3 secunde jumate pentru că a fost Fisher 1 minut.

Jucătorii sînt de puteri apropiate,  partida fiind chiar echilibrată, dar cu negrul conducînd cu cîteva puncte.

La mutarea 66 negrul s-a riscat cu un tenuki periculos. Albul nu a profitat pentru că mutarea negrului era destul de mare, și negrul ar fi rămas cu un ușor avantaj.

Dar după alb 78, în poziția de mai jos negrul trebuia să revină la poziție pentru a își menține avantajul. Ai 3 secunde să vezi mutarea.

Gata 3 secunde, ai văzut-o? Negrul nu a văzut, a continuat cu o mutare mică. Nici albul nu a văzut, și a răspuns. Negrul a continuat cu o mutare mai mare, dar totuși mai mică decît apărarea urgentă. Albul nu a mai răspuns și a ucis, echilibrînd poziția, dar cu un ușor avantaj. A pierdut avantajul, apoi la recuperat și ar fi cîștigat cu 2 puncte, dar negrul gafează și cedează.

Dar să revenim la mutarea noastră. Negrul trebuia să apere la A4 sau C1. Merge și F1, pentru că pregătește un atari. Acum că știi unde să te uiți, vezi ce poate face albul?

Da, sare la B1. Aparent negrul poate prinde cele două pietre albe. Dar practic nu poate. Albul are miai. Dacă negrul închide la A4, albul leagă la C1, și elimină al doilea ochi. Dacă negrul alege să închidă la C1, albul mută la A3 sau A4 și negrul se pune în atari dacă închide.

De fapt albul putea alege A4 în loc de B1. Este aceeași soluție, dar cu mutări inversate.

SGF

 

Categories: Probleme Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive