Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Defensiv sau ofensiv?

Partida de mai jos am jucat-o în ultimele zile ale WSC2024. Eram pe de o parte obosit, dar pe de altă parte cu ochiul antrenat, lucru vizibil în rangul meu de moment, peste rangul meu real. Adversarul este cu un rang aparent asemănător, dar de o tărie vizibil peste a mea, pentru că m-a condus constant, nu cu mult, dar suficient ca să mă simt depășit. E drept, am avut o revenire cînd am condus cu un punct, dar avantajul a fost iluzoriu, avantaj văzut doar la nivel de IA. De altfel am și pierdut avantajul în cîteva mutări. În poziția de mai jos am văzut un aji și singura secvență valabilă începe cu  acest atari.

Negrul are mai multe opțiuni, să lege mutare de 2 puncte în gote, să atace la P9, mutare de 2 puncte în sente. Merge și Q9, un punct în sente, dar este un sente mare. K4 și L3 valorează doar cîte un punct, deci nu contează. Mai e și T5 două puncte în gote, sau chiar Q6, vreo două puncte în gote. Dar mai există o mutare, care îi poate consolida victoria iminentă. Ce crezi? este o mutare defensivă sau una ofensivă. O vezi?

Faptul că am menționat un aji trebuia să îți sugereze că mutarea este în legătură cu grupul central, și acolo se vede destul de clar ce urmează. Adversarul meu nu a văzut. A legat piatra atacată. Apoi după K 14 a închis la K13. În acel moment eu puteam fructifica poziția, dar nu vedeam secvența clar, nu știam dacă funcționează. De altfel nici IA nu sugerează aici mutarea ca fiind capabilă să întoarcă scorul. Am mai luat două puncte cu Q6. Negrul a compensat cu P9, am greșit continuînd cu P10, Q9 era mai bine. Negrul evident a luat Q9, am închis la R9, și după Negru A16, am continuat cu o apărare slabă la A14. Aici în fine, IA indică o apărare în centru. Ciudat, la F11. G12 mi se pare mai solid. Negrul nu vede apărarea, și preferă o apărare de un singur punct la O9. Eu iau tot un punct la K4. Și o ducem tot așa pînă se termină yose și negrul zice pas. Mi se pare acum, că practic nici eu nu văzusem ajiul. Negrul putea ignora orice mutare de yose și păstra un avantaj suficient dacă apăra.

Revenind la apărarea piesei de la L16, acum cred că se vede mai clar că cedînd două puncte acolo, apărînd la K14 negrul făcea tot două puncte, unul pe care l-am luat cu mutarea următoare, și unul eliminînd apărarea în teritoriu.

Partida o puteți vedea pe OGS.

Categories: Probleme Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive