Interviu cu Elian
Pe pagina FB a FRGo a apărut acest interviu în engleză.
Evident că trebuie tradus aici. Chiar conține cîteva răspunsuri la întrebări lansate cu ideea de a compila o istorie a Goului gălățean.
Interviu cu campionul României pe 2024 – Elian Ioan
Grigoriu 6d
Î: Bună Elian, felicitări pentru că ai devenit Campion al României pentru 2024! Pentru cei care ar putea să nu te cunoască (probabil că nu sunt mulți), te rog să te prezinți și să spui puțin despre trecutul tău în Go.
Bună Frantisek, îmi face plăcere să te aud din nou 🙂 și îți mulțumesc pentru cuvintele frumoase! Am început să joc Go cu pasiune la vârsta de 10 ani, inițiat de Codrin Vasiloancă Smirnov 1d. A adăugat valoare jocului prin darul său de a povesti povești de înțelepciune, unele adevărate, altele fictive, despre acest joc frumos. Am crescut cu Go în cel mai literal mod, de multe ori petrecând mai mult timp jucând Go în loc să ies afară în lumea „reală”. Pe măsură ce am crescut, am fost norocos să am influențe uimitoare, cum ar fi profesorul Ge Yuhong din China, împreună cu toți profesorii profesioniști din cadrul academiei Ge Yuhong. Zhao Baolong a fost unul dintre numeroșii profesori de chineză pe care aș dori să-i menționez în mod special. În Europa, am fost extrem de norocos să particip la JIGS (Jena International Go School). Sub îndrumarea lui Kim Youngsam, fost profesor la JIGS, am făcut un alt pas mare și am învățat metode noi . Este frumos cum prin Go, ai acces la diferite culturi, diferite perspective și nuanțe ale lumii. Îi datorez mult lui Manja Marz pentru că mi-a deschis uși noi. Până la urmă, am ajuns să merg din nou în China, academia Ge Yuhong, prin CEGO, și m-am întors în februarie, doar pentru a câștiga Campionatul Național al României în urmă cu câteva săptămâni.
Î: În prezent locuiești în Viena și ești implicat activ în scena Goului Austriac. Ne poți spune mai multe despre rolul tău acolo și despre cum contribui la comunitatea Goului din Austria?
Locuiesc de 3 ani in Austria. În urmă cu 2 ani, am preluat rolul de președinte al clubului nostru local Go „Go7”. Clubul are o istorie grozavă și avem privilegiul să avem propriul spațiu datorită sponsorului nostru, domnul Palmers. Pot să spun doar că creștem constant, organizăm tot mai multe turnee și adunăm din ce în ce mai mulți membri. Ca să nu mai vorbim că construim o bază grozavă de tineri, nucleul dezvoltării Goului. În curând vom deschide și un magazin Go. Arată bine 🙂. Iată câteva link-uri de referință pentru cei interesați: www.go7.at (clubul nostru Go din Viena), www.go-factory.eu (magazinul nostru Go)
Î: Pe lângă activitățile tale Go, ce studiezi la Viena și cum îți echilibrezi studiile cu angajamentele tale în Go?
Momentan lucrez la 2 diplome de licență: Informatică de Afaceri și Filosofie. Uneori am timp suficient pentru examene, alteori nu. Programele mele de studiu sunt suficient de flexibile pentru a-mi permite să-mi rescriu examenele mai târziu. Nu am considerat niciodată că acesta este un aspect critic. Cred că este mult mai important să înțelegi care sunt punctele tale forte și să încerci să le folosești la maximum.
Î: Să vorbim despre Campionatul României. Care a fost sistemul de joc și care au fost jucătorii cheie pe care a trebuit să-i învingi pentru a-ți asigura titlul?
Turneul a fost Round-Robin, așa că 6 jucători de top au trebuit să joace fiecare împotriva a fiecare în acest turneu final. După 5 runde, se poate întâmpla și ca învingătorul să nu fie încă decis. Dacă, de exemplu, 2 jucători au același număr de câștiguri (dacă ambii au pierdut un singur joc), atunci vor intra în play-off. Am jucat un astfel de play-off deja de 3 ori, de fiecare dată fără succes. Oponenții cheie pe care i-am avut în ultimii ani au fost Denis Dobranis 5d, un tânăr jucător român foarte talentat, și Cornel Burzo 6d, un veteran activ al scenei Europene de Go, tânăr la suflet, împotriva cărora am jucat și anul acesta meciul decisiv. Meciul încheiat prin numărare, o luptă strânsă de 3,5 puncte, s-a luptat până la ultimul punct neutru. Iată partida pentru cei care ar dori să o vadă: https://online-go.com/game/65768602
Î: Care meci din timpul turneului a fost cel mai greu pentru tine și de ce? Aveți povești sau sentimente interesante de la turneu, pe care dorești să le împărtășești?
Cel mai lung și mai dur meci a fost împotriva lui Cornel, deși am simțit că am reușit să țin jocul sub control. De exemplu, în celălalt meci greu al turneului, împotriva lui Denis Dobranis, deși aveam un avans timpuriu, am luat o decizie grăbită în mijlocul jocului și am început un ko pe care nu l-am putut câștiga.
În acel moment, știam că am rămas în urmă, dar am reușit să schimb situația în final. În general m-am simțit bine pe tot parcursul turneului, am jucat într-un teatru lângă scenă, atmosferă epică.
Î: Ai petrecut recent câteva luni studiind Go full-time în China. Cum a influențat această experiență jocul tău și cât de mult studiezi acum că te-ai întors în Europa?
China a avut un impact mare asupra Go-ului meu. Mă simt mult mai încrezător în timpul meciurilor din turneu. Mai trebuie să lucrez la managementul timpului. Una dintre cele mai valoroase lecții din China este să înveți cum să studiezi. Acum, înapoi în Europa, studiez constant. Mult mai puțin, desigur, dar merg înainte constant. Sper să obțin mai multe rezultate în viitorul apropiat care să confirme îmbunătățirea mea, deși trebuie să recunosc că participarea la multe turnee nu este prioritatea mea principală deocamdată.
Î: Care sunt următoarele turnee pentru care te pregătești și care sunt scopurile sau scopurile tale în aceste competiții viitoare?
Aș dori să particip la Varșovia Open din octombrie. Am auzit că este un turneu foarte mare, cu mulți participanți. Aștept cu nerăbdare să lupt din nou acolo 🙂
Î: Suntem încântați să vă avem ca profesor la Jena International Go School (JIGS) și așteptăm mereu cu nerăbdare sesiunile dumneavoastră. Aveți cuvinte de încheiere sau mesaje pentru fani?
😊 Din nou, mulțumesc pentru cuvintele tale frumoase 🙂 Îmi place foarte mult Go și o fac din suflet. Indiferent de ceea ce te străduiești să obții, nu uita să te bucuri de ceea ce faci!
Mulțumesc pentru interviu.
august 18, 2024 duminică at 8:37 pm