Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Ota Yuzo

Chiar dacă nu ocupat prima poziție în topul jucătorilor de Go ai vremii (sec. XIX), Ota Yuzo era totuși, cu certitudine, unul dintre cei mai puternici … El nu și-a făcut însă niciodată apariția în fața șogunului, în „Jocurile de la Castel” și – în pofida faptului că ajunsese la rangul de 7 dan – nici nu a primit vreodată subvenții din partea autorităților (așa cum ar fi avut dreptul, conform uzanțelor). Se pare că aceasta se datorează numai și numai grijii deosebite pe care Ota Yuzo o avea pentru aspectul său, fapt descris în Zain Danso după cum urmează:

 

” Yuzo era un bărbat frumos: alb la față, cu buze roșii și niște sprîncene superbe deasupra ochilor limpezi. Părul negru și-l purta legat într-un coc deosebit de elegant. El însuși se considera drept un „criteriu al eleganței”. Cînd a ajuns la rangul de 7 dan, s-a petrecut însă ceva foarte straniu …

Pe vremea aceea, atunci cînd vreun membru al „Familiilor” de Go ajungea la 7 dan, primeau o subvenție din partea autorităților și își rădeau capul, precum preoții. Aceasta se întîmpla datorită faptului că, din acel moment, erau considerați ca slujbași ai Shogunului și participau la partidele de Go desfășurate în prezența acestuia, la castel (de unde și denumirea de „Jocurile de la Castel”). Pentru „Familii” era o problema de mare onoare, constituind totodată un motiv de concurență acerbă.
Ota Yuzo, nesuportînd însa ideea de a se rade pe cap, nu era deloc convins că își dorește (chiar într-atît de mult) promovarea la 7 dan … El a spus, cu această ocazie:

„- Nu-mi doresc subvenția Imperială. Așa stînd lucrurile, nu voi putea sluji probabil, in Jocurile de la Castel. Singurul lucru pe care îl cer este de a mi se permite să nu-mi rad părul, pentru a deveni 7 dan.”

Forța de joc a lui Yuzo era în mod evident de cel puțin 7 dan, fiind cu un cap deasupra tuturor rivalilor săi. După îndelungi deliberări, Academia de Go – luînd în considerare priceperea de care dădea dovadă – i-a acceptat cererea, permițîndu-i promovarea. Așa se face că Ota Yuzo, cu toate că avea rangul de 7 dan, nu a jucat niciodată în fața Shogunului și nici nu s-a ras pe cap. Un asemenea precedent nu existase pînă atunci în intreaga istorie a Go-ului.


Povestea (inclusiv imaginea) este preluată şi adaptată din arhiva de poveşti a lui Radu Baciu.

Categories: Povesti Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive