Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

nyiggo

Titlul acestui articol este criptic, lăsat intenționat așa pentru a atrage atenția.

În urmă cu trei ani am făcut o listă cu cele mai importante canale youtube în materie de Go. Probabil ar trebui actualizată, pentru că după fenomenul AlphaGo, cu siguranță canalele s-au înmulțit.

Oricum în materie de școli știm deja că s-au înmulțit. Prezentam de curind Baduk Academy, cu sediul în Turcia, dar cu conexiuni cu Goul românesc. Mai recent am menționat JIGG, care sînt mai noi, dar să nu uităm de Academia Federației Europene de Go. Acestea fiind la nivel mai înalt, pe lîngă multele cluburi care promovează Goul la nivel local. Cîteva dintre ele și-au făcut publice proiectele în cadrul premiului Iwamoto.

Dar peste ocean mai există o academie, New York Institute of Go, care menține un interesant canal Youtube. Este vorba de acest NYIGGO, menționat în titlul articolului.

New York Institute of Go are și un sit  unde vedem că centrul de greutate este Stephanie Yin 1p, care de fapt este și autoarea filmulețelor prezente în canalul youtube. Situl este util pentru că ne poate inspira în ceea ce privește lecțiile pentru cei mici.

Revenind la canalul Youtube, putem remarca, că deși nu este foarte nou, avînd o vechime de doi ani, nu conține foarte multe filme, ci doar vreo 60. Dar ce nu asigură cantitatea, suplinește calitatea. În primul rînd engleza este excelentă, ceea ce este un plus major. Multe alte lecții de Go lăudate sînt inutilizabile din cauza unui puternic accent care face neinteligibil mesajul.

Canalul este organizat în cinci secțiuni. Una cu regulile Goului, alta cu Lecții. Celelalte trei au ca subiect josekiuri, probleme de viață și de moarte și greșeli frecvente. Această serie de greșeli frecvente mi-a atras atenția. Este foarte util să găsești mutări bune, dar cred că este la fel de util să știi care mutări aparent sînt interesante, dar care nu duc nicăieri.

 

 

 

Categories: Resurse Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive